Detekce povrchových markerů neurálních buněk in vitro - Mentlová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2025)
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na popis povrchových markerů neurálních buněk ICAM a konexinů. Dále jsou v práci popsány detekční metody využívané k jejich sledování, se zvláštním důrazem na imunofluorescenci a proteinovou analýzu. Cílem naší práce bylo optimalizovat imunofluorescenční metodu pro detekci molekuly ICAM-1 a Cx26 u neuroblastomových buněk. Dále jsme porovnávali expresi těchto povrchových markerů u 2D a 3D modelu neuroblastomových buněk a zároveň jsme hodnotili vliv cisplatiny na hladinu exprese molekuly ICAM-1. Výsledky byly zpracovány, vyhodnoceny a zasazeny do kontextu dostupných poznatků v rámci diskuse.
Detection of surface markers of neural cells in vitro
Keywords: neurální buňky; adhezní molekuly; imunofluorescence; fluorescence; cisplatina; neural cells; adhesion molecules; immunofluorescence; fluorescence; cisplatin