Prostě tančím na tyči - Hertlová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce s názvem Prostě tančím na tyči se zabývá fenoménem pole dance. Tato sportovně-taneční disciplína se v poslední době stává čím dál více oblíbenou, avšak stále se s ní pojí několik stereotypních představ, které ji spojují se striptýzovou kulturou. Práce pomocí zúčastněného pozorování a rozhovorů přibližuje každodennost tréninků, náročnost, estetickou perspektivu a práci s tělem. Na pole dance je v tomto textu nahlíženo ze dvou perspektiv, a to z taneční a sportovní. Tyto perspektivy se opírají zejména o diskurzy antropologie sportu a antropologie těla. Výzkumné otázky si kladou za cíl zodpovědět, jaký význam má pole dance pro tanečnice, které aspekty definují pole dance jako sportovní disciplínu a jak se odlišuje tanec u tyče od erotizujících aspektů. V práci jsou přiblíženy i různé kategorie pole dance včetně oficiálních národních soutěží a jejich specifik. Součástí bakalářské práce je audiovizuální výstup.
I Am Just Pole Dancing
Keywords: pole dance; sport; tanec; tělo; antropologie těla; antropologie sportu; pole dance; sport; dance; body; anthropology of body; anthropology of sport