Syntéza a studium solvolytických reakcí substituovaných benzylesterů kyseliny N-fenylkarbamové - Jedličková, Jana (Univerzita Pardubice, 2007)
Byla připravena série substituovaných N-fenyl-O-benzylkarbamátu adicí substituovaných benzylalkoholů na odpovídající substituované fenylisokyanáty nebo reakcí benzylchloroformiátu a odpovídajícího anilinu. Spektrofotometricky byla studována solvolýza těchto látek za podmínek pseudoprvého řádu v roztocích hydroxidu a methanolu sodného. Bylo ověřeno složení produktů solvolýzy a byla provedena interpretace výsledků kinetických měření z hlediska možných mechanismů solvolýz.
Synthesis and study of solvolytic reactions of substituted benzyl esters of N-phenylcarbamic acid
Keywords: karbamáty; mechanismus solvolýzy; kinetika; 1,4-chinonmethid