Restaurování závěsného obrazu v ozdobném rámu "Nádobí s třešněmi"; Integrovaná ochrana proti hmyzím škůdcům - Ptáčková, Anna (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce Restaurování závěsného obrazu v ozdobném rámu "Nádobí s třešněmi"; Integrovaná ochrana proti hmyzím škůdcům v první části dokumentuje průběh komplexního restaurátorského a konzervátorského zásahu, včetně podrobných průzkumů provedených na díle "Nádobí s třešněmi" z depozitáře státního zámku Jaroměřice nad Rokytnou. Tento úsek nejprve předkládá umělecko-historický průzkum a průzkumy neinvazivní a invazivní chemicko-technologické provedené na restaurovaném díle. Na jejich základě byl následně zvolen vhodný restaurátorský záměr. Navazující část poté zahrnuje popis procesu jednotlivých restaurátorských zásahů. V závěru je přiložena textová a podrobná obrazová příloha. V druhé části práce předkládá problematiku integrované ochrany proti škůdcům se zaměřením především na monitoring. V rámci této části byla provedena také experimentální část, při níž byly provedeny dva tříměsíční cykly monitoringu hmyzích škůdců v 6 institucích kulturní povahy.
Conservation of the painting in a decorative frame "Dishes with cherries"; Integrated pest management
Keywords: konzervování; restaurování; závěsný obraz; olejomalba; zátiší; integrovaná ochrana proti škůdcům; IPM; hmyzí škůdci; monitoring; restoration; conservation; easel painting; oil painting; still live; Integrated pest management; IPM; insect pests; monitoring