Kato - básník s mikrofonem - Královec, Jan (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce Kato básník s mikrofonem se zabývá analýzou textů známého českého rappera Kata ze skupiny Prago union za aplikování literárně teoretických východisek a postupů. V první části autor uvádí stručnou historii a potenciální východiska amerického a českého hip hopu, jejich komparaci a vymezení určitých pojmů. Hlavní těžiště práce spočívá v rozboru vybraných skladeb, poukázání na konkrétní poetické prvky a dále uvedení do širších společenských souvislostí. Důležitou součástí je také vymezení lyrického mluvčího/básnického subjektu Kata a jeho vztah k reálné osobě svého autora Adama Svatoše.
Kato- Poet with Microphone
Keywords: Kato; hip hop; rapper; poezie; lyrický mluvčí; verš; poetické prostředky; Kato; hip hop; rapper; poetry; lyrical spokesman; verse; poetic devices