Vliv způsobu sušení na obsah vybraných látek v potravinách - Zajícová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem různých způsobů sušení potravin a jejich vlivem na složení a změny vybraných složek potravin. První část se zaměřuje na nejběžnější metody sušení, jejich základní principy a popis používaných zařízení. Druhá část je věnována sušení konkrétních druhů potravin a porovnání různých metod s ohledem na obsah vybraných složek.
The effect of the drying method on the content of selected substances in food
Keywords: sušení; potraviny; obsah vody; horkovzdušné sušení; solární sušení; rozprašovací sušení; mikrovlnné sušení; vakuové sušení; infračervené sušení; lyofilizace; drying; food; water content; hot air drying; solar drying; spray drying; microwave drying; vacuum drying; infrared drying; freeze drying