Mytické motivy v prózách Juraje Červenáka - Hypšmanová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2021)
Slovenský spisovatel Juraj Červenák, autor disponující značnou oblibou v českém prostředí, se ve svých dílech velmi často nechává inspirovat středoevropskými a východoevropskými historickými reáliemi období od raného středověku až po raný novověk, dále i mytologií obyvatel tohoto teritoria. Bakalářská práce se zaměří na rozbor mytických motivů ve vybraných Červenákových prózách - konkrétně v sérii Černokněžník (Vládce vlků, Radhostův meč, Krvavý oheň, Válka s běsy) a Bohatýr (Ocelové žezlo, Dračí carevna, Bílá věž). První část práce představí teoretický výklad o fantasy literatuře a slovanské mytologii. Druhá část se soustředí na vlastní naratologickou analýzu jednotlivých beletristických děl. Závěr shrne všechny důležité body práce a výsledky zkoumání.
Mythical Motifs in the Prosaic Works of Juraj Červenák
Keywords: Červenák, Juraj; slovanská mytologie; fantasy; hrdina; naratologický rozbor; Červenák, Juraj; slavic mythology; fantasy; hero; narratological analysis