Nefrotoxické působení léčiv - Bzonek, Petr (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce se zabývá nefrotoxickým působením léčiv. V úvodní části je stručně popsána anatomie a histologie ledvin, zajišťující jejich správnou funkci. Zde je pojednáváno zejména o jednotlivých strukturách základní stavební jednotky ledvin, nefronu. Dále jsou popsány obecné mechanismy nefrotoxicity a účast důležitých enzymů při metabolismu léčiv, které hrají významnou roli v toxickém poškození ledvin. Jednotlivé kapitoly této práce jsou zaměřeny na vybraná nefrotoxicky působící léčiva a to především analgetika, antibiotika a protinádorová léčiva. Kapitola týkající se analgetik je věnována zejména paracetamolu. Jedná se o jedno z nejběžněji užívaných léčiv, které se metabolizuje především v játrech cestou glukuronační a sulfatační, za vzniku nefrotoxického metabolitu N-acetyl-p-benzochinonu. Dále jsou detailně popsána především aminoglykosidová antibiotika, mezi která patří gentamicin, jež se váže k lipidickým složkám membrány kartáčového lemu proximálního tubulu a následně proniká až do lysozomu buněk. V lysozomech se gentamicin hromadí a způsobuje jejich prasknutí. Dalšími antibiotiky jsou beta-laktamová antibiotika, která jsou přenášena peptidovými transportéry na bazolaterální stěně proximálního tubulu a způsobují tak akutní nekrózu proximálního tubulu. Závěrečná kapitola je věnována cisplatině, patřící mezi protinádorová léčiva. Cisplatina poskytuje volné thioly, které reaguji s glutathion-S-transferázou a dávají vznik metabolitům, které mohou způsobovat ischemické poruchy ledvin.
Nefrotoxic effects of drugs
Keywords: ledviny; nefrotoxicita; proximální tubulus; paracetamol; gentamicin; beta-laktamy; cisplatina; kidneys; nefrotoxicity; proximal tubule; acetaminophen; gentamicin; -lactams; cisplatin