Deformace rámu testovacího zařízení železničních kol při realizaci experimentů - Vojtek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá analýzou silového namáhání konstrukce rámu Testovacího zařízení železničních kol, které slouží v laboratoři DFJP k provádění simulačních experimentů při výzkumu kontaktu kolo-kolejnice. Práce se zaměřuje na odhad mechanického napětí, se kterým je nutno počítat při zvýšení maximální dovolené kolmé kolové síly ze současných 70 kN na plánovaných 120 kN. Toho bylo docíleno experimentálně pomocí tenzometrického měření deformací, jehož popis a nejistoty jsou v práci také rozebírány. Součástí práce je i výkres části zařízení s „rotující kolejnicí‘‘ a výkres detailu kritického místa.
Deformation of the rail wheel testing installation frame during experiments
Keywords: rail-wheel contact; derailment resistance; strain gauges measurements; strain; measurement uncertainties; kontakt kolo-kolejnice; bezpečnost proti vykolejení; tenzometrie; deformace; nejistoty měření