Ekonomické aspekty provozu větrných elektráren v ČR - Kyral, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2005)
Cílem diplomové práce je potvrzení hypotézy, že bude efektivní postavit větrnou elektrárnu a využívat jí vyrobenou energii pro potřeby obce. První část je zaměřena na teoretická východiska využití větrné energie. Jsou v ní zmíněny obnovitelné zdroje energie, politika ČR a EU v této oblasti, postavení větrných elektráren v celkové bilanci obnovitelných zdrojů elektrické energie, vhodné lokality pro jejich výstavbu a možné metody hodnocení jejich provozu. V druhé části je proveden konkrétní výběr vhodného typu větrné elektrárny na základě dané spotřeby elektrické energie ve vybraných objektech, výběr vhodné lokality a výpočet ekonomické efektivnosti provozu vybrané elektrárny. Závěrečná část je věnována zhodnocení dosažených výsledků a doporučení následného postupu při případné výstavbě větrné elektrárny.
Economic aspects of running wind power plants in Czech Republic
Keywords: obnovitelné zdroje; elektrická energie; větrná energie; větrné elektrárny; Česká Republika; Evropská Unie; hodnocení investic; Efektivnost