Příprava a charakterizace luminoforů na bázi perovskitů LaYO3:Yb3+/Tb3+ - Maňák, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2025)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci perovskitových materiálů LaYO3 dopovaných ionty Yb3+ a Tb3+. Vzorky byly syntetizovány dvěma různými metodami - citrátovou spalovací syntézou a spolusrážením z uhličitanových prekurzorů, přičemž vybrané vzorky byly dále přežíhány při 1400°C po dobu 5 h. Studium zahrnovalo analýzu krystalografické struktury, morfologie, chemického složení a optických vlastností s důrazem na fotoluminiscenční a upkonverzní chování iontů Tb3+ a Yb3+. Perovskity LaYO3:Yb3+/Tb3+ se ukázaly jako perspektivní materiály pro využití v oblasti optoelektroniky a luminoforů.
Preparation and characterization of phosphors based onLaYO3:Yb3+/Tb3+ perovskites
Keywords: Perovskity LaYO3; Yb3+/Tb3+ dopované oxidy; fotoluminiscence; upkonverze; spalovací syntéza; spolusrážecí metoda; LaYO3 perovskites; Yb3+/Tb3+ doped oxides; photoluminescence; upconversion; combustion synthesis; co-precipitation method