Restaurování skulptury Apollóna z Růžové zahrady státního zámku Konopiště - Schreiber, Samuel (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce obsahuje komplexní restaurátorský zásah provedený na vápencové skulptuře označované jako bůh Apollón a betónového podstavce nacházejícího se v Růžové zahradě v areálu státního zámku Konopiště. Součástí práce je chemicko-technologický a umělecko-historický průzkum. Práce dokumentuje postup restaurátorského zásadu také použité technologie a materiály. Postup průzkumu i celého průběhu zásahu je fotograficky zdokumentován. Socha Apollóna pochází z konce 17. století původně byla umístněná na atice budovy horního Belvedéru ve Vídni. Posléze byla začátkem dvacátého století jako součást souboru třinácti soch převezená do zámeckého areálu Konopiště. Betónový odstavec, na němž spočívá skulptura byl zhotovený v 90. letech 20. století jako náhrada za původní zděný. Koncepce restaurátorského zásahu byla vypracována v souladu s předcházejícími restaurátorskými zásahy provedenými na sochách ze souboru. Dílo bylo náležitě zrestaurováno s přínosem průzkumů rozšiřující poznání problematiky a historii sochařského souboru. Nevyřešenou otázkou však zůstává autorství a potvrzení korektnosti ikonografického označení jednotlivých skulptur souboru.
Restoration of the sculpture of Apollo from the Rose Garden of the Konopiště State Chateau
Keywords: restaurování; konzervace; rekonstrukce skulptura; bio detritický vápenec; Apollon; sochařský soubor; Barok; konec 17. století; Růžová zahrada; státní zámek Konopiště; vídeňský Horní Belvedér; antická ikonografie; restoration; preservation; reconstruction sculpture; bio detritic limestone; Apollon; sculptural ensemble; Barok; late 17th century; Rose Garden; Konopiště State Castle; Vienna's Upper Belvedere; ancient iconography