Ekonomické a mimoekonomické vlivy hlučnosti, teploty, prašnosti a zápachů, jako faktorů životního prostředí v Severočeských papírnách ve Štětí - Holý, Miroslav (Vysoká škola chemickotechnologická Pardubice, 1982)
Hlavní směry ekonomického a sociálního rozvoje ČSSR na léta 1981/85, schválené XVI. sjezdem KSČ ukládají, mimo jiné, zkvalitnit péči o životní prostředí. Předkládaná diplomová práce vychází z tohoto politického cíle, stanoveného vedoucí silou socialistické společnosti a její obsah je zaměřen na vybrané složky pracovního prostředí, které je nedílnou součástí životního prostředí v průmyslovém podniku. Tyto složky jsou uvedeny v zadávacím listu této práce. Výběr těchto složek byl takto proveden proto, že jejich vlivy nejsou v chemickém a celulozo-papírenském průmyslu dostatečně propracovány a v podnicích neexistují kvalitní a komplexní analýzy a metody eliminace těchto vlivů, přestože jejich intenzita působení přesahuje ve většině případů povolené hranice technicky stanovených norem. Přesto, že šetření a analýza současného stavu vycházející z rozboru naměřených hodnot uvedených složek, nemusí být ve všech případech reprezentativní, dává přece jen dostatek důkazů pro tvrzení, že současný stav vyžaduje zlepšení. Vedle negativních vlivů uvedených složek na pracovní prostředí a tím i přeneseně na zdraví pracovníka a jeho pracovní výkon je v této práci proveden i rozbor jejich působení na ekonomiku podniku. Tento rozbor vyúsťuje v závěry do oblasti tvorby a ochrany pracovního prostředí, které mají být již v současné době řešeny v komplexu plánovacího procesu podniku. Práce vyúsťuje v metodické závěry řešící působení složek pracovního prostředí prostřednictvím plánu kádrového, personálního a sociálního rozvoje nejenom pro stádium jejich tvorby, ale i pro stádium jejich realizace.