Stanovení aktivity cytochromu P450 2E1 v primárních kulturách hepatocytů - Zelendová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce byla zaměřena na zavedení metody stanovení aktivity enzymu cytochrom P450 2E1 v primárních kulturách hepatocytů potkana a myši pomocí enzymatické přeměny substrátu p-nitrofenolu na p-nitrokatechol. Ke zjištění optimální koncentrace p-nitrofenolu pro stanovení aktivity cytochromu P450 2E1 bylo nejprve nutno zjistit, zda p-nitrofenol nevykazuje toxické účinky na hepatocyty v primární kultuře. Míra poškození hepatocytů in vitro byla hodnocena pomocí aktivity laktátdehydrogenázy v kultivačním médiu a aktivity celulárních dehydrogenáz (WST-1 test).
Evaluation of cytochrome P450 2E1 activity in primary cultures of hepatocytes
Keywords: primární kultury hepatocytů; p-nitrofenol; p-nitrokatechol; cytochrom P450 2E1; aktivita cytochromu P450 2E1; primary cultures of hepatocytes; p-nitrophenol; p-nitrocatechol; cytochrome P450 2E1; activity of cytochrome P450 2E1