Zasychání barev na tenkých tiskových papírech - Novotná, Eva (Univerzita Pardubice, 2010)
Cieľom tejto práce bolo zistiť do akej miery má špeciálny roztok na úpravu povrchu papiera vplyv na dobu zasychania farby na tenkých tlačových papieroch. Najskôr boli vyhodnotené tie vlastnosti papiera, ktoré priamo či nepriamo súvisia so zasychaním farieb pri tlači. Ďalej boli prevedené testy zasychania s dvoma priamymi farbami na tenkých tlačových papieroch. Následne bolo testovanie zamerané na papiere s aplikáciou prípravku na úpravu povrchu papiera v rôznych koncentráciách a sledovaný vplyv na dobu zasychania farby. Jednoznačne bola určená tlačová farba aj strana papiera, ktorá vykazovala najrýchlejšie zasychanie spomedzi testovaných vzoriek. Z výsledku laboratórneho merania bolo zistené, že dodaný prípravok nemá priaznivý vplyv na dobu zasychania, skôr tento proces spomaľuje, čo je pri tlači nežiaduce.
Ink drying on thin printing papers
Keywords: tenké tlačové papiere; zasychanie farieb; povrchová úprava papiera; thin printing papers; inks drying; modification of paper surface