Problematika papírenských sít - Polách, Roman (Univerzita Pardubice, 1995)
Cílem práce bylo stanovit povrchové vlastnosti monofilních plastických nití používaných na výrobu papírenských sít. Povrchové vlastnosti byly stanoveny pomocí stykových úhlů, které byly měřeny metodou nakloněné roviny. Dále byly stanoveny povrchové parametry některých lepivých nečistot. Ty se počítaly opět pomocí stykových úhlů, které byly v tomto případě měřeny kapkovou metodou. Porovnáním hodnot povrchových napětí plastických nití a nečistot byly navrženy nitě, které by mohly být vhodné na výrobu papírenských sít. Na závěr byly dopočítány některé složky povrchových napětí několika druhů papírů.
The problems of papermaking wires
Keywords: monofilní nitě; nitě; meziproudové napětí; Napětí; stykový úhel; lepivá nečistota; papírenské síto