Antifosfolipidový syndrom a vliv přímých inhibitorů na stanovení lupus antikoagulans a možnosti jejich neutralizace - Hemplová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce shrnuje v teoretické části informace o antifosfolipidovém sydnromu, včetně antifosfolipidových protilátek a jejich možnému patologickému účinku v organismu. Kromě laboratorní diagnostiky zahrnuje teoretická část ještě informace o perorálních antikoagulanciích, jelikož jejich léčba může komplikovat diagnostiku antifosfolipidových protilátek. Ve výsledkové části jsou tabulky, které jsou přiřazené jednotlivým pacientům. Každá tabulka znázorňuje výsledky jednotlivých testů a hladiny přímých inhibitorů před a po adsorpci pomocí DOAC-Stop tabletek.
Antiphospholipid syndrome and the effect of direct inhibitors on the determination of lupus anticoagulants and its potential for neutralisation
Keywords: antifosfolipidový syndrom; antifosfolipidové protilátky; projevy; diagnostika; perorální antikoagulancia; antiphospholipid syndrome; antiphospholipis antibodies; manifestations; diagnostics; oral anticoagulants