Distribuční úlohy v logistických systémech - Šedivý, Josef (Univerzita Pardubice, 2026)
Disertační práce se zaměřuje na optimalizaci metod určených k řešení distribučních úloh uplatňovaných v logistických systémech. Vzhledem k neustále rostoucímu významu elektrických vozidel v dopravním sektoru a s tím související potřebě jejich efektivního trasování se práce dále specializuje na úlohy spojené s trasováním elektrických vozidel a plánováním jejich zastávek pro doplnění energie. Na základě provedené rešerše bylo zjištěno, že prostor pro optimalizaci řešících metod v dané oblasti představuje snížení výpočetního času exaktních metod používaných k řešení problému čerpacích stanic s pevně stanoveným pořadím, který slouží k přiřazení stanic pro doplnění paliva nebo energie do trasy s již určenou sekvencí obsluhovaných zákazníků. V návaznosti na tuto skutečnost byla v práci navržena nová exaktní metoda pro řešení uvedeného problému. Statistická analýza provedená za účelem ověření efektivity této metody prokázala, že metoda dosahuje ve srovnání s komparovanými exaktními metodami statisticky významného snížení výpočetního času, a to v průměru o více než 99 % ve všech analyzovaných případech. Metoda rovněž vykazuje pomalejší tempo růstu výpočetního času v závislosti na složitosti problému. Ve srovnání s heuristickými metodami pak dosahuje lepších výsledků z hlediska hodnoty optimalizačního kritéria i úspěšnosti nalezení řešení. Díky vysoké efektivitě výpočetního času umožňuje navržená metoda využít výhod exaktních řešení i u problémů, kde to dříve bylo časově neefektivní, čímž u těchto problémů přispívá k efektivnějšímu trasování elektrických vozidel a rozšiřuje možnosti jejich praktického využití. Praktická použitelnost metody byla demonstrována na řešení reálné případové studie, která potvrzuje její vysoký aplikační potenciál a flexibilitu. Na základě dosažených závěrů byla v práci rovněž formulována konkrétní doporučení pro praktickou aplikaci metody. Celkově výsledky práce představují důležitý krok směrem k efektivnějšímu plánování tras elektrických vozidel a otevírají nové možnosti pro rozvoj optimalizačních metod v distribuční logistice.
Distribution problems in logistics systems
Keywords: distribuční úlohy; trasování elektrických vozidel; nabíjení elektrických vozidel; okružní dopravní problém; hledání nejkratší cesty; problém čerpacích stanic s pevně stanoveným pořadím; distribution problems; electric vehicle routing; electric vehicle charging; vehicle routing problem; shortest path problem; sequence gas station problem