Optimalizace přípravy vzorku pro potřeby anorganické prvkové analýzy jater, kostí a tuku vyder říčních vybranými metodami atomové spektrometrie - Nováková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce byla věnována optimalizaci přípravy vzorků jater, tuku a kostí vyder říčních pro potřeby anorganické prvkové analýzy za využití vybraných metod atomové spektrometrie (AAS, ICP-MS). Byla provedena optimalizace lyofilizace, mikrovlnné mineralizace, byl studován vliv homogenizace vzorku a velikost navážky na výsledky stanovení. Pro optimalizaci vybraných postupů bylo použito frakcionální faktorové plánování, výsledky stanovení rtuti v reálných vzorcích vydřích tkání byly zpracovány za využití vybraných statistických metod. Správnost metody pro stanovení 16 elementů byla ověřena pomocí SRM Bovine Liver 1577c..
Optimization of sample preparation for elemental analysis of liver, bone, and fat of river otters by selected atomic spectrometry methods
Keywords: FLAAS; river otter; fractional factorial design; analysis of variance; statistical analysis of one-dimensional data; ICP-MS; AMA 254; inorganic element analysis; biological sample analysis; microwave digestion; lyophilization; anorganická prvková analýza; vydra říční; analýza biologických vzorků; mikrovlnná mineralizace; lyofilizace; analýza rozptylu