Ziskovost stavebních firem ve vztahu k jejich zapojení na trhu veřejných zakázek - Pinkasová, Romana (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá hodnocením ziskovosti firem z oblasti stavebnictví. Analýzou jsou zkoumány dva soubory firem - firmy, které se účastnily v letech 2006 - 2011 veřejných zakázek, a firmy, které se jich neúčastnily. Ziskovost je hodnocena podle jednotlivých ukazatelů rentability - rentabilita tržeb, rentabilita nákladů, rentabilita aktiv a rentabilita vlastního kapitálu. Teoretická část práce je věnována přiblížení veřejných zakázek, jejich způsob zadávání, zadavatelé, jaká je situace v České republice v oblasti veřejných zakázek a oblasti stavebnictví. V praktické části jsou vymezeny jednotlivé datové soubory, na které byla dále aplikována analýza. Použit byl aritmetický průměr a statistické metody- regresní analýza a korelační analýza. Výsledkem je posouzení, ze kterého vyplyne, který soubor firem je ziskovější.
Profitability of construction companies in relation to their involvement in the procurement market
Keywords: veřejné zakázky; stavebnictví; veřejní zadavatelé; zadávací řízení; Public procurement; construction; contracting authority; tender