Termický rozklad barviv ve složích pro barevné dýmy - Kreisl, Matěj (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce je zaměřena na sledování, úpravu a ovlivnění teploty hoření pyrotechnických složí pro tvorbu barevného dýmu. Konkrétně je v práci sledován termický rozklad barviv při různých teplotách hoření slože. V teoretické části je rešerše pyrotechnických systémů se zaměřením na slože pro tvorbu barevných dýmů. Dále jsou zde informace o toxicitě jednotlivých komponentů slože. Na základě provedené rešerše byla vybrána testovaná barviva, u kterých je sledován jejich rozklad v závislosti na proměnlivé teplotě hoření. V experimentální části je popsána příprava výchozí slože a možnosti, které ovlivňují teplotu hoření. Dále v rámci experimentální části je navržen systém měření teploty a jsou analyzovány vznikající produkty hoření pomocí SPME.
Thermal Decomposition of Dyes in Coloured Smoke Formulations
Keywords: pyrotechnické slož; dýmovnice; termický rozklad; antrachinonová barviva; PCB; SPME; pyrotechnic composition; smoke bombs; thermal decomposition; anthraquinone dyes; PCBs; SPME