Vývoj HPLC/MS metod pro analýzu stereoizomerů triacylglycerolů - Havelková, Martina (Univerzita Pardubice, 2012)
Lipidy jsou významnou součástí lidského organismu a hrají velmi důležitou roli při mnoha metabolických procesech. Identifikace lipidů je nezbytná pro objasnění většiny biochemických procesů v organismu. Porucha metabolismu lipidů může způsobovat řadu onemocnění. Vývoj metod pro analýzu stereoizomerů triacylglycerolů je jedna ze součástí charakterizace celkového lipidového složení vzorku. Jednotlivé triacylglyceroly byly separovány pomocí argentační kapalinové chromatografie a identifikovány pomocí hmotnostní spektrometrie. Byly porovnávány separace směsí triacylglycerolů na připravených argentačních kolonách s komerční kolonou. Na připravených kolonách byla testována jejich schopnost separace stereoizomerů triacylglycerolů. K přípravě komplexačních kolon byly využity také jiné ionty, než stříbrné a jejich separace byla srovnána s argentační kolonou. Pro každou komplexační kolonu byl také optimalizován gradient, tím došlo ke zlepšení separace. Na chirálních kolonách bylo charakterizováno složení stereoizomerů a optických izomerů pro vybrané biologické vzorky. V těchto vzorcích bylo porovnáváno zastoupení jednotlivých izomerů triacylyglycerolů.
Development of HPLC/MS methods for analysis of triacylglycerol stereoisomers
Keywords: triacylyglyceroly; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; stereoizomer; argentační chromatografie; triglycerides; high-performance liquid chromatography; mass spectrometry; stereoisomer; argentation chromatography