Metody testování a hodnocení použitelnosti uživatelského rozhraní informačních systémů veřejné správy - Hub, Miloslav (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá metodami testování a hodnocení použitelnosti uživatelského rozhraní informačních systémů veřejné správy. Je zde provedena analýza stávajících metod testování a hodnocení použitelnosti uživatelského rozhraní, navržena metodika hodnocení použitelnosti prostřednictvím heuristického hodnocení, která je ověřena na případové studii. Navržená metodika je rozšířena o možnost použití přirozeného jazyka při hodnocení použitelnosti. Součástí práce je i ekonomické hodnocení aktivit usability engineeringu v souvislosti s informačními systémy veřejné správy a analýza vzájemného vztahu použitelnosti a bezpečnosti, konkrétně znalostní autentizace prostřednictvím hesel.
Methods of usability testing and evaluation of public administration information systems user interfaces
Keywords: softwarové inženýrství; usability engineering; použitelnost; kvalita softwaru; uživatelské rozhraní; heuristické hodnocení; fuzzy modelování; hesla; software engineering; usability; software quality; user interface; heuristic evaluation; fuzzy modelling; passwords