Strukturálně postižené regiony v ČR - Javorski, Daniel (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce s názvem "Strukturálně postižené regiony v ČR" se zaměřuje na analýzu socioekonomické situace v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji, které dlouhodobě trpí důsledky ekonomické restrukturalizace, zejména útlumem těžby a těžkého průmyslu. V první části práce jsou vymezeny základní teoretické pojmy a rámec regionální politiky, definovány strukturálně postižené oblasti a popsány nástroje k jejich podpoře, včetně detailního přiblížení Operačního programu Spravedlivá transformace. Analytická část se věnuje rozboru využití finančních prostředků z tohoto programu ve sledovaných krajích v období 2019-2023 a zkoumá dopady realizovaných projektů na klíčové socioekonomické ukazatele, jako je hrubý domácí produkt, míra nezaměstnanosti a výdaje na výzkum a vývoj. Závěrem práce jsou zhodnoceny přínosy programu pro regiony a identifikovány hlavní trendy jejich dalšího možného rozvoje.
Structurally affected regions in the Czech Republic
Keywords: strukturálně postižené regiony; regionální politika; Operační program Spravedlivá transformace; Karlovarský kraj; Ústecký kraj; Moravskoslezský kraj; socioekonomické ukazatele; regionální rozvoj; Structurally affected regions; regional policy; Operational Programme Fair Transformation; Karlovarský kraj; Ústecký kraj; Moravskoslezský kraj; socio-economic indicators; regional development