Asymetrická Henryho reakce katalyzovaná substituovanými 5-benzyl-2-(pyridin-2-yl)imidazolidin-4-ony - Karel, Sergej (Univerzita Pardubice, 2013)
Byly připraveny substituované 2-amino-3-fenylpropanamidy, z nichž byly syntetizovány příslušné 5-benzyl-2-(pyridin-2-yl)imidazolidin-4-ony v opticky čisté formě. Jednotlivé diastereoizomery byly separovány pomocí sloupcové chromatografie a byla určena absolutní konfigurace na stereogenních centrech pomocí 1H NMR 1D NOESY experimentů. Měďnaté komplexy připravených 5-benzyl-2-(pyridin-2-yl)imidazolidin-4-onů byly studovány jako enantioselektivní katalyzátory pro nitroaldolovou (Henryho) reakci aldehydů či ?-ketoesterů s nitromethanem a nitroethanem. Všechny získané produkty a meziprodukty byly charakterizovány pomocí dostupných spektroskopických metod.
Asymmetric Henry reaction catalyzed by substituted 5-benzyl-2-(pyridin-2-yl)imidazolidin-4-ones
Keywords: Imidazolidin-4-ony; Henryho reakce; Enantioselektivní katalýza; Měďnaté komplexy; Imidazolidin-4-one derivatives; Henry reaction; Enantioselective catalysis; Copper; II complexes