Carská idea v historické a literární tradici druhého bulharského státu - Kulhavý, Adam (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce je věnována vývoji idejí spjatých carskou institucí v druhém bulharském carství. Sleduje jejich vztah k tradicím prvního bulharského státu a roli byzantské tradice při formování bulharské carské instituce na především základně dochovaných bulharských pramenů z 12-14. století.
Czarist idea in historical and literary tradition of The Second Bulgarian Empire
Keywords: dějiny Bulharska; druhé bulharské carství; 13.-14. století; dějiny institucí; history of Bulgaria; Second Bulgarian Empire; 13th-14th century; history of institutions