Budovat ráj, bourat peklo. Obraz totalitarismu v literatuře science fiction (utopii, dystopii, dieselpunku) v zemích východního bloku - Krejčík, Přemysl (Univerzita Pardubice, 2022)
Předkládaná práce zkoumá obrazy totalitarismu a diktatur dvacátého století projevujících se v dílech science fiction literatury, která do jisté míry stále ještě stojí na okraji vědeckého bádání. Zaměřuje se především na odrazy komunistické ideologie v dystopické a utopistické literatuře, zároveň na předobraz komunistické ideologie ve starší utopistické literatuře, a také na reflexi nacistické ideologie v literatuře dieselpunkové. Cílem práce je nalézt kontinuitu vývoje zmíněné reflexe v literární fantastice a zachytit její vývoj v průběhu dvacátého století s přesahy až k literatuře barokní a ze druhé strany v přesahu do současnosti. Práce je rozdělena do čtyř částí, přičemž první pokládá teoretická a historická východiska, následující část reflektuje bohatou tradici utopistického psaní a zejména pak jeho transformaci ve dvacátém století. Další část práce je věnována otázkám identity jednotlivce v dystopiích druhé poloviny dvacátého století s přihlédnutím k obratu v dystopicém psaní v osmdesátých letech dvacátého století, kde nalézáme návaznost na komunistické vesmírné utopie. Závěrečná část reflektuje předobrazy žánru dieselpunk, zaměřujícího se na fašistickou, nacistickou (a okrajově též komunistickou) totalitu a také prezentuje současnou podobu angloamerického, českého, ruského a polského dieselpunku s přihlédnutím k projevům žánru v dalších literaturách, případně ve výtvarném umění.
Build paradise, tear down hell: The image of totalitarianism in science fiction literature (utopia, dystopia, dieselpunk) in Eastern Bloc countries
Keywords: totalita; totalitarismus; science fiction; komunismus; fašismus; nacismus; utopie; vesmírná utopie; dystopie; dieselpunk; totality; totalitarianism; science fiction; communism; fascism; nazism; utopia; space utopia; dystopia; dieselpunk