Studium vlastností pigmentů v nátěrových hmotách v závislosti na složení a OKP, antikorozní účinnost ekologických pigmentů na bázi směsných oxidů - Gojný, Jan (Univerzita Pardubice, 2009)
První část práce se zabývá účinností různých antikorozních pigmentů z hlediska jejich chemického složení a studiem vlivu koncentrace těchto látek v základních nátěrových hmotách. Byly testovány následující netoxické antikorozní pigmenty: fosforečnan zinečnatý, fosfomolybdenan zinečnatý, hydrogenfosforečnan vápenatý, fosforečnan zinečnatý modifikovaný organickým inhibitorem koroze, polyfosfosilikát strontnato-hlinitý, polyfosforečnan zinečnato-hlinitý, metaboritan vápenatý, ferit vápenatý a borokřemičitan vápenatý. Pro porovnání antikorozní účinnosti byl použit chroman strontnatý. S antikorozními pigmenty byly provedeny testy korozních úbytků v jejich vodných výluzích, měření pH a elektrické vodivosti vodných výluhů těchto pigmentů. U připravených epoxyesterových základních nátěrů byl sledován vliv typu pigmentu na mechanické vlastnosti filmu. Antikorozní účinnost byla stanovena při testech v kondenzační komoře, solné komoře a při testech dle Machu a Schiffmana. Bylo zjištěno, že ekologicky příznivé pigmenty dosahují srovnatelných nebo vyšších antikorozních účinností než toxický chroman strontnatý.
Study of pigments properties in the coatings in dependence on compose and PVC, anticorrosive efficiency of ecologic pigments based on mixed oxides
Keywords: Anticorrosive pigments; organic films; accelerated corrosion tests; antikorozní pigmenty; organické povlaky; urychlené korozní zkoušky