Syntéza a vlastnosti chirálních (1R,2R)-1,2-bis(1-subst.-1H-benzimidazol-2-yl)ethan-1,2-diolů - Hlaváčková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se zabývá syntézou a vlastnostmi sedmi chirálních (1R,2R)-1,2-bis(1-subst.- -1H-benzimidazol-2-yl)ethan-1,2-diolů. Na základě provedené retrosyntetické analýzy byly navrženy a úspěšně experimentálně ověřeny možné postupy přípravy cílových sloučenin. Identita a čistota syntetizovaných cílových sloučenin byla ověřena standardními postupy, a to plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí, MALDI MS spektry, elementární analýzou, spektry 1H-NMR a 13C-NMR, spektry FT-IR a některé deriváty byly strukturně určeny krystalovou strukturní analýzou. Změřeny byly i specifické optické otáčivosti a teploty tání. U všech cílových sloučenin byly určeny konstanty stability s měďnatým iontem.
Synthesis and properties of chiral (1R,2)-1,2-bis(1-subst.-1H-benzimidazole-2-yl)ethane-1,2-dioles
Keywords: chiralita; dioly; L-vinná kyselina; 1H-benzimidazol; konstanty stability; chirality; diol ligands; L-tartaric acid; 1H-benzimidazole; stability constants