Micelární elektrokinetická chromatografie přírodních antioxidantů s programovanou změnou složení pseudostacionární fáze - Váňová, Jana (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem diplomové práce bylo nalézt vhodné podmínky pro separaci fenolických kyselin a flavonoidů micelární elektrokinetickou chromatografií a zhodnotit možné využití této metody v 2D separaci v kombinaci s kapalinovou chromatografií. Prvním krokem bylo určení kritické micelární koncentrace u homologické řady alkylsíranů sodných a migračních časů micel. Kritická micelární koncentrace byla určena dvěma metodami a to metodou založenou na měření proudu v závislosti na koncentraci povrchově aktivní látky a metodou založenou na retenčním modelu s využitím homologické řady alkylbenzenů. Dále byly studovány vlivy složení elektrolytu (koncentrace povrchově aktivní látky a přídavek organického modifikátoru acetonitrilu) na separaci fenolických kyselin a flavonoidů.
Micellar electrokinetic chromatography of natural antioxidants with programmed change of composition of pseudostationary phase
Keywords: micelární elektrokinetická chromatografie; fenolické kyseliny; flavonoidy; alkylsíran sodný; kritická micelární koncentrace; Micellar electrokinetic chromatography; phenolic acids; flavonoids; sodium alkylsulfate; critical micellar concentration