Svobodné zednářství jako kvazireligiózní fenomén - Pštrossová, Irena (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce popisuje převážně skotský a přijatý ritus modrého, symbolického zednářství - tedy učňovský, tovaryšský a mistrovský stupeň. Po krátkém exkursu do historie zednářství a jeho zdrojů, popisuje význam iniciačního rituálu vůbec a vyzdvihuje prvky, které jsou podobné i v zednářském rituálu. Dále se zaměřuje na cíle svobodného zednářství a jeho základní myšlenky s popisem iniciačních rituálů. Rituál přijetí do učňovského stupně, povýšení do stupně tovaryšského a mistrovského. Na základě předchozích kapitol je závěr práce věnovaný důkazu, že svobodné zednářství lze považovat za kvazireligiózní fenomén.
Freemasonry as quasi-religious phenomenon
Keywords: freemasonry; quasi-religion; iniciation; rituals; Enlightenment; svobodné zednářství; kvazireligiozita; kvazináboženství; iniciace; rituály; osvícenství