Reštaurovanie obojstranne malovanej olejomaľby na textilnej podložke z cechovej koruhvy a dvoch menších malieb s cechovými symbolmi a zlátenými nápismi na jej hornom okraji - Nohejlová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práca je rozdelená na dve hlavné časti. Prvá časť je koncipovaná ako kompletná reštaurátorská dokumentácia z komplexného reštaurovania cechovej zástavy s obojstranne maľovanou olejomaľbou s námetom Adama a Evy z lícovej strany a svätého Floriána zo strany rubovej osadenej v hrubom červenom plátne. Jedná sa o dielo zo zbierok z Banského múzea v Banskej Štiavnici na Slovensku. Maľba je vyhotovená na plátne s bielym glejokriedovým podkladom, osadená v červenom vlnenom plátne s drevenou žrďou s polychrómovanými hlavicami na vrchnej hrane diela. Dielo je datované na rok 1840. Druhá, teoretická časť pojednáva o umelecko-historickom kontexte diela, ikonografickom výklade diela v súvislosti s cechmi a hľadá podobných vyobrazení predovšetkým na vlajkách, grafických listoch, alebo maľbách. Súčasťou diplomovej práce bolo vyhotovenie atlasu poškodení vyskytujúcich sa na olejomaľbách a vyhotovenie technologickej kópie časti maľby.
Restoration of guild banner with both-side painted oilpainting on textile support, two small paintings with guild symbols and gilded inscription on the top
Keywords: reštaurovanie; obojstranne maľované olejomaľby; cech; zástava; vlajka; Svätý Florián; Adam a Eva; reštaurovanie olejomaľby; reštaurovanie textilu; Biblia; restoring; both-side painted paintings; craft; guild; banner; flag; Saint Florian; Adam and Eve; textil conservation; Bible