Vývoj zděného vesnického patrového domu na Vysokomýtsku v průběhu 19. století - Švec, Jiří (Univerzita Pardubice, 2012)
Náplní této diplomové práce je průzkum, dokumentace a popsání patrových zemědělských domů v okolí města Vysokého Mýta, které zde vznikaly v průběhu 19. století. Bohatý soubor těchto staveb umožňuje dostatečnou vzájemnou komparaci a stanovení základní typologie s naznačením jejich historického vývoje. Zkoumaným regionem je nevelká oblast okolo města Vysokého Mýta, kde v 19. století vzniknul malý okrsek zděné patrové zástavby, která ale měla své kořeny v hluboké minulosti.
Development of the Rural Palatal Brick Houses in the Region of Vysoké Mýto in the 19th Century
Keywords: Vysoké Mýto; Vysokomýtsko; vesnice; vesnické domy; lidová architektura; lidové stavitelství; patrové domy; stavebně historický průzkum; opuka; village; village houses; vernacular architecture; two-storey houses; building and historical research; marlstone