Znalosti žen o riziku a prevenci karcinomu prsu - Podwiková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2009)
V této bakalářské práci se autorka zabývá znalostmi žen o riziku a prevenci vzniku karcinomu prsu. Teoretická část obsahuje historii karcinomu prsu a epidemiologické údaje. Ve své práci se autorka zaměřila na rizikové faktory tohoto onemocnění, dále se věnuje metodám prevence, a to jak prevence primární tak sekundární. Uvádí zde také diagnostické a léčebné metody tohoto onemocnění. Zmiňuje se o psychosociálních aspektech karcinomu prsu. Do své práce zařadila také velmi zajímavou kapitolu pojednávající o karcinomu prsu v těhotenství. V praktické části formou dotazníku zjišťovala informovanost žen o rizikových faktorech a prevenci vzniku karcinomu prsu. Otázky se týkaly především informovanosti žen v oblasti screeningu karcinomu prsu, mamografického vyšetření, rizikových faktorů, spokojenosti s poskytovanými informacemi o dané problematice.
Women awareness of risk and prevention of breast carcinoma
Keywords: Karcinom prsu; mamografická vyšetření; mamografický screening; samovyšetření prsu; Breast carcinoma; mammographic examination; mammographic screening; breast self-examination