Využití kalkulací nákladů při hledání nových způsobů prodeje - Blaháček, Daniel (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zaměřuje na využití kalkulací při rozhodování o nových způsobech prodeje. Na základě rešerše odborné literatury je nejprve vymezen pojem manažerské účetnictví, dále kalkulační systém a využití kalkulací v manažerském účetnictví a jeho nástrojů při podpoře rozhodování o nových způsobech prodeje. Rešerše odborné literatury je zakončena strategicky orientovaným manažerským účetnictvím a popisem přínosů integrace manažerského účetnictví do řízení dodavatelského řetězce. Praktická část diplomové práce navazuje na rešerši analýzou kalkulací a řízení nákladů ve sledovaném podniku, která vede ke zpřesnění kalkulačního systému pro následné praktické využití při rozhodování v daném podniku. Popsán je také nový způsob prodeje produktů daného podniku, přičemž pro rozhodnutí o jeho realizaci je třeba vycházet z fungujícího systému řízení nákladů.
Using cost calculations to find new ways of selling
Keywords: manažerské účetnictví; kalkulace; kalkulační systém; kalkulační list; kalkulační vzorec; náklady; podnik; dodavatelský řetězec; trh; managerial accounting; calculation; calculation system; calculation sheet; calculation formula; cost; enterprise; supply chain; market