Stanovení kyseliny lipoové v erytrocytech a její vliv na proliferaci buněk in vitro - Pařízková, Klára (Univerzita Pardubice, 2015)
Kyselina lipoová je přírodně se vyskytující osmiuhlíkatá disulfidická sloučenina. Má dva optické izomery R--kyselinu lipoovou a S--kyselinu lipoovou. Jejich racemická směs se používá v terapii pacientů s diabetem. V poslední době se zkoumají také její protinádorové účinky. Optimalizovali jsme metodu vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí ke stanovení kyseliny lipoové v erytrocytech. Stanovení kyseliny lipoové v erytrocytech má význam k získání poznatků o jejím transportu přes buněčnou membránu nebo o její kumulaci v erytrocytech při dlouhodobějším podávání. Stanovení může také přispět k řešení problematiky týkající se indukce apoptózy erytrocytů u pacientů suplementovaných kyselinou lipoovou. Pomocí systému xCELLigence a průtokové cytometrie bylo v naší práci zjištěno, že určité dávky kyseliny lipoové u buněčných linií karcinomu prsu snižují buněčnou proliferaci. U nádorové linie nemalobuněčného karcinomu plic způsobuje zástavu buněčného cyklu. Došli jsme k závěru, že využití kyseliny lipoové je v protinádorové terapii námi zkoumaných typů nádorů závislé na dávce. Může tak být využita spíše v nižších dávkách jako podpůrný prostředek, protože dávky vedoucí až k apoptóze jsou poměrně vysoké a mohou vést k poškození funkce ledvin.
Determination of lipoic acid in erythrocytes and its effect on cell proliferation in vitro
Keywords: Lipoic acid; cytotoxicity in vitro; erythrocytes; high performance liquid chromatography; xCELLigence; kyselina lipoová; cytotoxicita in vitro; erytrocyty; HPLC