Systémy zpoplatnění přístupu na železniční dopravní cestu ve Skandinávii - Šurina, Dominik (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na přístup provozovatelů dráhy k problematice zpoplatnění železniční dopravní cesty ve Skandinávii. Analyzuje jednotlivé systémy zpoplatnění ve Finsku, Norsku a Švédsku a porovnává je s českým systémem zpoplatnění. Na modelových příkladech porovnává výši poplatků za jízdu vlaku.
Rail access charging systems in Scandinavia
Keywords: poplatky; provozovatelé dráhy; zpoplatnění užití; železniční dopravní cesta; železniční sektor; charges; railway managers; charge of use; railway infrastructure; railway sector