Resocializace dospělých jedinců s psychotickým onemocněním a jejich uplatnění v pracovním procesu - Bulíčková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce pojednává o resocializaci dospělých osob s duševními poruchami v kontextu pracovního uplatnění na chráněném a otevřeném trhu práce. Zaměřuje se na jedince s diagnostikovanou schizofrenií. Vysvětluje základní pojmy v psychiatrii, věnuje se stručné historii, současné péči a prognóze duševního onemocnění. Představuje formy podpory a možnosti pracovního uplatnění jedince s diagnostikovanou duševní nemocí. Studie nahlíží na duševní poruchu zejména z pohledu stigmatizace a diskriminace těchto jedinců na pracovním trhu. Zabývá se předsudky ve společnosti a postavením široké veřejnosti k nemocnému i postoji člověka s duševní poruchou k vlastní nemoci.
Social Rehabilitation of the Adults Suffering from Psychotic Disorder and Their Assertion in a Working Process
Keywords: duševní poruchy; pracovní rehabilitace; pracovní uplatnění; resocializace; schizofrenie; sociální rehabilitace; stigma; job opportunities; mental disorder; occupational rehabilitation; resocialization; schizophrenia; social rehabilitation; stigma