Thymol jako aditivum s antimikrobiálním účinkem - Horáčková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2008)
Thymol je fenolická sloučenina vyskytující se v silících bylin a koření. Mezi jeho přirozené zdroje patří oregano, tymián nebo mateřídouška. Thymol účinně inhibuje růst celé řady bakterií, kvasinek a plísní. Účinné koncentrace některých látek potřebných k inhibici mikrobiálního růstu thymol výrazně snižuje.
Thymol as a food preservative with antimicrobial properties
Keywords: thymol; antimikrobiální účinky; výskyt; fyzikální a chemické vlastnosti; antimicrobial effects; occurrence; physical and chemical characteristics