Diskriminace zaměstnance v pracovněprávním a trestněprávním kontextu - Marková, Žaneta (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce Diskriminace zaměstnance v pracovněprávním a trestněprávním kontextu je zaměřena na zásadu rovného zacházení a zákaz diskriminace všech lidí. Nejprve popisuji právní úpravu zákazu diskriminace v mezinárodním právu a následně také v právu Evropské unie a České republiky. Na toto téma navazuji vysvětlením konkrétních pojmů, jako je rovnost, rovné zacházení či pojem diskriminace nebo sexuální obtěžování. Pozornost věnuji také zákonem stanoveným diskriminačním důvodům, které se s vývojem lidí neustále mění. A na závěr rozebírám některé případy diskriminace zaměstnance, které řešil Nejvyšší soud České republiky.
Discrimination of Employee in Labor and Criminal Law Context
Keywords: diskriminace; zaměstnanci; zaměstnavatelé; rovné zacházení; mobbing; mezilidské vztahy; Nejvyšší soud; discrimination; employees; employers; equal treatment; mobbing; interpersonal relationships; Supreme Court