Fosforečnanová skla se zinkem a kobaltem - Červená, Michaela (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce je věnována přípravě a následnému studiu vlivu rostoucí koncentrace kobaltu na strukturu a vlastnosti skel systému CoO-ZnO-P2O5. Byly připraveny dvě řady skel. U řady A se složení měnilo od metafosforečnanu zinečnatého po metafosforečnan kobaltnatý, oproti tomu u řady B se složení měnilo od Zn(PO3)2 po Co2P2O7. Ke studiu struktury byla využita Ramanova spektroskopie a 31P MAS NMR. Pro další studium skel byly použity metody jako UV-VIS spektroskopie, kde byla použita metoda difuzní reflektance, rentgenová difrakční analýza, termomechanická analýza a magnetická susceptibilita.
Phosphate glasses with zinc and cobalt
Keywords: fosforečnanová skla; oxid kobaltnatý; Ramanova spektroskopie; 31P MAS NMR; magnetická susceptibilita; UV-VIS spektroskopie; phosphate glasses; cobalt oxide; Raman spectroscopy; 31P MAS NMR; magnetic susceptibility; UV-VIS spectroscopy