Tvorba vzdělávacího materiálu - výstupu šablony klíčových aktivit VI. „Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti" - z projektu EU peníze středním školám ralizovaného v rámci Operačního programu EU Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Ferenčíková, Naděžda (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce popisuje pojmy finanční vzdělávání a finanční gramotnost, seznamuje s cíly výuky těchto oblastí pro současnou mládež, stručně je zmíněna historie zavádění finančního vzdělávání do škol a také dosavadní zkušenosti učitelů a škol s výukou finanční gramotnosti, a jsou zde uvedeny metody doporučované k výuce tohoto předmětu. Popsáno je začlenění obsahu vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti do rámcového vzdělávacího programu pro střední školy. Další část je věnována jedné z možností finanční podpory výuky - financování z prostředků Evropské unie, konkrétně Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost, projektu "EU - peníze středním školám". Kromě informací o tomto operačním programu, jsou zde popsány požadavky na vzhled a formální náležitosti vždělávacích materiálů, které v rámci tohoto projektu vznikají. V závěru práce je pak ukázka konkrétního inovativního vzdělávacího materiálu - výstup šablony klíčových aktivit VI/2, včetně popsané metodiky výuky.
Development of educational materials - the output template of key activities VI./2 "Innovation and improvement of teaching on the development of financial literacy" - from the project EU - money secondary schools, implemented under The Education for Competitiveness Operational Programme
Keywords: finanční vzdělávání; finanční gramotnost; základní školy; střední školy; šablony klíčových aktivit; financial education; elementary school; high School; templates of key activities; financial literacy