Noise in the independent packet loss of speech signal modeled by cyclostationary stochastic process - Klimo, Martin; Bachratá, Katarína (Univerzita Pardubice, 2005)
Při přenosu řeči v službě IP telefonie se při přenosu řeči využívá princip přepojování paketů. Z důvodu náhodného opždění paketů při přenosu sítí, některé pakety překročí povolenou hranici zpoždění a jsou při přehrávání nahrazené tichem. Rozdíl mezi původním a přehrávaným signálem se označuje jako šum. V článku je popsáno jak ztráta vzorků řečového signálu změní charakteristikydruhého řadu šumového signálu. Práce je zaměřena na samohlásky, které se dají dobře aproximovat jako cyklostacionární náhodný proces.
Keywords: telefonní okruhy; přenos signálů; šum; stochastické procesy; Modelování