Technicko-ekonomické aspekty různých automobilových pohonů - Bárta, Jan (Univerzita Pardubice, 2023)
Předmětem této diplomové práce je seznámit čtenáře s různými druhy automobilových pohonů, které v dnešní době patří mezi nejpoužívanější. V návaznosti na to si práce klade za cíl technicko-ekonomické zhodnocení a porovnání u zvolených typů pohonů. Teoretická část je věnovaná obecnému definování technických parametrů s následným zaměřením na ekologické aspekty alternativních pohonů. V praktické části jsou vybrány konkrétní vozidla s rozdílnými druhy pohonů a je provedeno zhodnocení a porovnání technických, ekonomických a ekologických aspektů.
Technical and economic aspects of various automotive drives
Keywords: spalovací motor; elektromobily; hybridní pohon; vodíkový pohon; náklady; aspekty; ekologie; combustion engine; electric cars; hybrid drive; hydrogen drive; costs; aspects; ecology