Význam intervenčních center pro osoby ohrožené domácím násilím v kontextu sociální práce - Růžičková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2025)
Téma diplomové práce je zaměřeno na význam intervenčních center pro osoby ohrožené domácím násilím v kontextu sociální práce. Charakter této práce bude teoreticko-empirický. V teoretické části práce se budu věnovat problematice sociální práce a zaměřím se na konkrétní oblast - sociální práci v intervenčních centrech. Charakterizuji základní pojmy jako jsou sociální služby, domácí násilí, osoba ohrožená domácím násilím, násilná osoba, agresivní chování, vykázání. Zaměřím se na druhy a formy domácího násilí, popíšu jeho fáze, příčiny a důsledky. Důležitou součástí práce bude charakteristika a význam intervenčních center v systému sociálních služeb, zaměřím se na jejich význam a poslání. Pozornost věnuji také týmové spolupráci a spolupracujícím subjektům. Praktická část diplomové práce bude zpracována na základě kvalitativního výzkumného šetření metodou polostrukturovaných rozhovorů. Cílem diplomové práce bude popsat význam intervenčních center pro osoby ohrožené domácím násilím v kontextu sociální práce.
The importance of intervention centers for people at risk of domestic violence in the context of social work
Keywords: sociální práce; intervenční centrum; sociální pracovníci; domácí násilí; oběti; agresoři; social work; intervention center; social workers; domestic violence; victims; aggressors