MS analýza proteinů a jejich posttranslačních modifikací se zaměřením na fosforylaci - Novotný, Jiří (Univerzita Pardubice, 2018)
Posttranslační modifikace, které jsou přítomné na proteinech a peptidech, jsou nositeli mnoha funkcí, například se může jednat o signalizaci uvnitř buňky nebo vliv na strukturu a tvar samotného proteinu, který úzce souvisí s jeho funkcí a rovněž s odbouratelností v buňce, nebo mimo ni. Posttranslačními modifikacemi se dnes zabývá, mezi jinými, vědní obor proteomika. Proteomická analýza je různorodá směsice přístupů a strategií k přípravě vzorku a jeho analýze. Tato práce se konkrétně zabývá studiem fosforylací a využívá přístup přípravy vzorku afinitní chromatografií na oxidu titaničitém (MOAC), který je zde používán ve formě několika nosičů. Analýza z takto získaných vzorků probíhala na hmotnostním spektrometru LTQ-Orbitrap XL s MALDI ionizací a Q Exactive s nano-LC-ESI. Součástí této práce je testování vlastností nosičů (Titansphere, magnetické "core-shell" nanočástice a magnetické nanotrubice z oxidu titaničitého, které jsou potaženy magnetickými Fe3O4 nanočásticemi). Oba mag. nosiče byly vytvořeny v laboratořích FCHT-Univerzity Pardubice.
MS analysis of proteins with posttranslational modifications with a focus on phosphorylation
Keywords: posttranslační modifikace; titansphere; Orbitrap; MALDI; LC-ESI; TiO2 nanotrubice potažené Fe3O4 magnetickými nanočásticemi; Core-shell nanočástice; post-translational modifications; titansphere; Orbitrap; TiO2 nanoparticles coated with Fe3O4 magnetic nanoparticles; Core-shell nanoparticles