Vybrané ukazatele kvality dodávky elektrické energie - Konč, Michal (Univerzita Pardubice, 2016)
Základním úkolem přenosové a následně distribuční soustavy je bezpečná a spolehlivá dodávka kvalitní elektrické energie (EE) všem zákazníkům. Pokud není dodávka EE uskutečňována, jedná se o přerušení dodávky. Každá skupina zákazníků je citlivá na různé druhy přerušení nebo parametry napětí dodávané EE. Tyto zmiňované parametry slouží i k porovnávání společností, zabývajících se přenosem a distribucí EE. Přenos a distribuce EE je v ČR prováděna vedeními o napěťových hladinách zvlášť vysokého napětí (zvn) 400 kV, velmi vysokého napětí (vvn) 220, 110 kV, vysokého napětí (vn) 35, 22, 10, 6 kV a nízkého napětí (nn) 0,4 kV. Každá uvedená napěťová hladina představuje samostatně hodnocenou úroveň a závažnost událostí s vlivem na zákazníka, což úměrně roste s velikostí napětí. Současný legislativní rámec povinností dospěl do stádia, kdy bude nutné nejenom kvalitativní ukazatele dodávky EE sledovat, vyhodnocovat a archivovat, ale bude nutné se více zabývat i jejich snižováním. Velikost investic souvisejících se snížením ukazatelů nepřetržitosti a spolehlivosti se stává významnou problematikou, kterou se zabývá nejedna renomovaná společnost zabývající se poradenstvím v oblasti energetiky.
Selected indicators of energy supply
Keywords: přerušení; pokles napětí; distribuční soustavy; distribuce elektrické energie; kvalita; spolehlivost; interrupt; decrease of voltage; power supply systems; electricity distribution; quality; reliability