LC/MS analýza acylglycerolu s nízkým stupněm oxyethylenace - Humplík, Matouš; Česla, Petr (Univerzita Pardubice, 2019)
Oxyethylenované glyceridy jsou biologicky odbouratelné netoxické neiontové tenzidy používané v prostředcích osobní hygieny, pracích prostředcích, jako emulgátory a stabilizátory pěny ve vícesložkových formulacích. Z chemického hlediska se jedná zpravidla o směsi oxyethylenovaného glycerolu a esterů glycerolu s kokosovým olejem. Zastoupení mastných kyselin a také stupeň oxyethylenace ovlivňuje zásadním způsobem vlastnosti daného tenzidu. V této práci byly ověřovány možnosti analýzy oxyethylenovaného glyceridu s průměrným počtem dvou oxyethylenových jednotek. Byla provedena analýza pomocí spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií s ionizací elektrosprejem. Pomocí srovnání retenčního chování v systému s obrácenými fázemi a chromatografii hydrofilních interakcí a na základě získaných hmotnostních spekter spolu s rekonstruovanými iontovými chromatogramy jednotlivých oligomerů byla určena jak distribuce oxyethylenových řetězců, tak i průměrné zastoupení mastných kyselin ve struktuře tenzidu. Dále byl porovnán vliv přípravy vzorku na výsledky analýzy.
LC/MS analysis of acylglycerol with low degree of oxyethylenation
Keywords: oxyethylenated glycerol; liquid chromatography; mass spectrometry; non-ionic surfactants