Hodnocení odolnosti tisku vůči oděru - Šmídová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2012)
Pro testování mechanické odolnosti tisku vůči oděru, která je v některých polygrafických výrobách problémem při zpracování zakázky, se v dnešní době zkoumají vlivy prostředí a zdokonalují zkušební metody a přístroje. V této práci bylo provedeno zkoumání vybraných druhů papíru, ofsetových tiskových barev, tónové hodnoty tiskového pole, doby zasychání barvy po tisku a různých dostupných oděrových zařízení. Při měření se potvrdily obecně známé skutečnosti na vliv oděru tisku, jako jsou menší hodnota barvové odchylky ∆E pro barvu s přídavkem vosku; menší hodnota ∆E pro menší procentuální zaplnění tónové hodnoty tiskového pole; vliv drsnosti papíru; vliv doby zasychání tiskové barvy po tisku; rozdílné hodnoty ∆E pro tři zkoumaná oděrová testovací zařízení - mechanické oděrové sáně UGRA vykazují nejvyšší hodnoty ∆E, poloautomatické oděrové zařízení Ink Rub Tester s použitým závažím 0,9 kg vykazuje nejnižší hodnoty ∆E oděru tisku.
Valuation of printing rub resistence
Keywords: oděr; oděrová zařízení; ofsetová barva standard; ofsetová barva s přídavkem vosku; bezdřevé oboustranně natírané papíry; abrasion; abrasive equipment; offset standard ink; offset ink with the addition of wax; double coated woodfree papers