Život a dílo Ladislava Lábka - Peřinová, Anna (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce přibližuje osobnost Ladislava Lábka. Od doby Lábkova úmrtí uběhlo již mnoho let a bylo napsáno mnoho článků, které o něm však pojednávaly pouze jen jako o muzejníkovi, odborném zaměstnanci či vlasteneckém nadšenci. Do dnešní doby tak nebylo zpracováno souhrnné dílo, které by se věnovalo životu této významné osobnosti. Dosud má v tomto směru největší zásluhy především PhDr. Miloslav Bělohlávek. Zaměřuje se především na jeho mladá léta, která byla postižena hned několika životními zvraty jako častá úmrtí v rodině, obtížná finanční situace, nezáviděníhodný výkon vojenské služby, nepřející obchodnická dráha i narukování na frontu v době 1. světové války. Lábkův život však provázela i radost z drobných pracovních či sběratelských úspěchů, potěšení z podílení se na výchově mladších sester a nadšení z vlastní rodiny, kterou až do své smrti zahrnoval láskou i věděním.
Life and work of Ladislav Lábek
Keywords: correspondence; life and work; muzeology; Lábek, Ladislav; život a dílo; korespondence; muzeologie